ledningsgruppsutveckling Ledningsgruppen sätter ribban för organisationens förmåga att kommunicera, samverka och
lösa problem
executive team development THE EXECUTIVE TEAM SETS THE BAR FOR THE ORGANISATION’S ABILITY to COMMUNICATE, COLLABORATE
AND SOLVE PROBLEMS
lösa problem
AND SOLVE PROBLEMS
Ledningsgruppsutveckling syftar till ökad effektivitet att lösa ledningens uppdrag genom:
- förbättrad förmåga att identifiera, utveckla, besluta, genomföra och följa upp för organisationen viktiga strategiska frågor.
- en positiv utveckling av ledningsgruppen med en gemensam acceptans av gruppens uppdrag och roll. Även förståelsen och acceptansen för rollerna i relation till varandra, behöver belysas.
- ökad trygghet, problemlösningsförmåga samt helhetssyn i ledningsgruppen.
När vi arbetar med ledningsgruppsutveckling fokuserar vi följande fem huvudområden:
Klargörande av ledningsgruppens uppdrag – vad gruppen ska göra
Hur bör ledningsgruppen arbeta strukturellt för att förverkliga det syfte man har kommit fram till? Spelregler för samarbetet
Individen
Viktiga utgångspunkter i arbetet är att individens självinsikt och förmåga till eget ansvarstagande/förmåga att göra medvetna val grundläggande för en grupps effektivitet och framgång.
Samspel mellan ledningsgruppens medlemmar, gruppdynamiken
Det område som påverkar kvalitén och effektiviteten mest i en ledningsgrupp är det dynamiska samspelet mellan medlemmarna. Målet är en grupp med hög grad av synergi, där utgångspunkten är att samarbete ger bättre resultat än individuellt arbete. För att nå synergi krävs en grupp med förtroende och rak och öppen kommunikation. En grupp med gemenskap kring helheten som undviker att enskilda delar suboptimeras.
Kommunikation med övriga i organisationen
Ledningsgruppers arbete bör alltid syfta till att långsiktigt leda organisationens verksamhet. För att göra det behöver gruppen nå ut med beslut, uppföljning och delaktighet. Man behöver få hela uppdragskedjan att hänga ihop. Vi skapar verklighetsbaserade plattformar, där vi låter gruppen ta ställning till ett antal strategiskt och processuellt viktiga frågor. Vidare skapar vi situationer där gruppen och dess medlemmar tillåts mogna mot ökad effektivitet.
Ett grundantagande är att gruppen sitter själva på svaren på sina problem men kan behöva externt stöd för att se situationen ur nya perspektiv och för att finna och implementera sina lösningar.
I den gruppdynamiska delen arbetar vi i stor utsträckning med Will Schutz, Susan Wheelans, Amy Edmondsons och Patrick Lencionis teoretiska grunder. Genom visualiseringar, mikrolaboratorier, självskattnings- och gruppeffektivitetstest samt miniföreläsningar får individerna ökad självinsikt om sina egna och gruppens beteenden och därigenom möjligheter till val i sitt beteende.